Den nyfikna konsulten som finner mönster i kaos och stöttar processer framåt
Färgstark, prestigelös och orädd – men samtidigt grundad och trygg. Med mål i sikte - men flexibiliteten att våga ändra kurs om det behövs. Detta med en inre kompass nära till hands samt fokus på människor och ständig utveckling. Det är så Lovisa Rutland, processledare, förändringsledare, verksamhetsutvecklare och utbildare på dotterbolaget Efftre, navigerar genom livet och karriären.
Tänk dig att du har en stor vit canvas framför dig. Du tar fram dina olika målarverktyg och använder dem för att slumpmässigt applicera färg på duken. Tillslut, när du känner att du öst klart frågar du dig om du kan se något i detta kaos? Ser du något mönster eller form? Kanske kan du tänka dig att djupdyka i ett mönster för komma närmre ett slutresultat? Eller behöver du ställa bort tavlan och göra någonting annat för att senare kunna återvända med ett nytt perspektiv?
Mönster i kaos
Detta är Lovisas favoritmetod när det kommer till målning. Från kaoset av färg dyker det ofta upp väsen i de mönster hon väljer att utforska i sina tavlor. Lovisa beskriver metoden som en prestigelös och kreativ process där hon försätts i total närvaro - något som blivit mer aktuellt för henne de senare femton åren då även coachning, mindfulness, ashtangayoga, meditation och personlig utveckling kommit in i bilden.
- Jag tar tag i min inre kompass mer och mer. Jag är fjärde barnet i en stor familj och det fanns redan en karta där hur saker skulle vara och tidigare har jag glidit med i det utan att reflektera. Jag behöver saker och ting för att komma i balans och för det har jag hittat olika verktyg, berättar hon.
Lovisa är processledare, förändringsledare, verksamhetsutvecklare och utbildare på dotterbolaget Efftre. Hon är även utbildad mindfulnessinstruktör och coach. Lovisa brinner för förändringsprocessen och på samma vis som hon söker svar på frågor inom sig själv, vill hon hjälpa företag, organisationer och andra människor att göra det. Likt målningsmetoden är hon bra på att ta sig an en ny plats, se helheten, finna mönster i kaos och hitta en väg framåt.
- Vart vill jag? Hittar jag den inre kompassen blir vägen mer tydlig och då kan jag också bli mer flexibel i det jag gör. På samma sätt måste organisationer hitta sin riktning. Det är komplext bara för en individ, men tänk då hur komplext det blir i en organisation.
Människan i fokus
Att Lovisa är social skiner igenom direkt när vi möts och man slås av hennes öppenhet, värme och energi. Vi pratar mycket om organisationen vs. människan. Det är nämligen just de mänskliga aspekterna som hon finner allra mest intressant i sitt arbete.
- Jag har nog lätt att skapa kontakt med människor och uppfattas ofta som ganska pålitlig och sanningsenlig. Jag är rätt prestigelös, orädd och nyfiken av mig. Nyfiken på människan. Jag vill få kontakt, säger hon.
Den hälsosamma balansen
Valet av plats för vårt möte var självklart - någonstans med natur och vatten. Lovisa ville vara i en miljö som ligger henne varmt om hjärtat. Hon är uppvuxen kring vatten och söker sig gärna dit när hon kan.
- Vattnet för mig är att det finns ett otroligt lugn under ytan, samtidigt som det kan vara vågigt och stormigt ovanpå. Jag älskar att titta på havet för att det jag tittar på ständigt förändras…
Lovisa belyser vikten av en hälsosam balans mellan stabilitet och agilitet, vilken kan appliceras både i privat- och arbetslivet. Som människa har hon en stabil och trygg sida. Samtidigt finns det en stor del av henne som är mer impulsiv och uppsökande. Lovisa har en förmåga att pendla mellan dessa.
- Struktur och kaos. Jag kan hitta mig själv i kaos och inte bli rädd av det men också komma tillbaka och haka fast i struktur och lugn. Samtidigt som jag vågar och är modig så har jag ett behov av trygghet.
Trygghets- och energikällorna är främst naturen och familjen som består av maken Mark, döttrarna Claire och Julia, samt hundarna Bruno och Marshall.
- Jag känner mig väldigt trygg med dem. Vi är väldigt sammansvetsade och gillar att göra saker ihop.
I projekten på jobbet besitter Lovisa styrkan att sätta upp en målbild och få människor att hålla sig på den banan. Hon är organiserad, strukturerad och håller målkursen – men är samtidigt inte rädd för att byta bana. Lovisa tycker att det är bra med mål att sikta mot och ramverk att knyta fast i. Samtidigt värnar hon om flexibiliteten - att få göra sin tolkning och ändra lite om det behövs, genom att stämma av mot organisation och individer.
- I det agila arbetssättet är det okej att justera målbilden ibland och man ska inte vara rädd för att göra det. Jag har ju jobbat med olika ramverk och best practices och det är fantastiskt bra med olika metoder och modeller att knyta fast i, återkomma till och stämma av mot. Men jag undviker att gå in och införa något bara för att man säger att man ska ha just detta ramverk. Det är samma med mål, de måste inte nödvändigtvis bli den faktiska slutdestinationen.
Det är även viktigt att skapa en balans mellan privatliv och jobb. Där spelar Lovisas intressen en stor roll.
- Jag behöver att mina privata intressen får ta plats, i synnerhet min kreativa ådra. Jag strävar efter balans i livet och tid för eftertanke så att jag kan ägna mig åt saker jag gillar.
Lovisa gillar att vandra, resa och upptäcka nya kulturer, måla, och laga mat – alltid genom att experimentera sig fram. Landa gör hon på yogamattan.
- Jag har hållit på med ashtangayoga sen femton år tillbaka. Det är meditativt och hjälper mig att stanna upp, hitta närvaro och lära mig om mig själv. Hur man är på yogamattan är ofta en spegel av hur livet pågår där och då. Man blir påmind om något känns jobbigt eller så.
Den nyfikna konsulten
Lovisa har jobbat som konsult nästan hela karriären. Hon har arbetat med att stötta IT-verksamheter inom en rad olika typer av branscher som statlig förvaltning, bank, finans, telecom och handel. Hon har varit noga med att variera branscher eftersom hon uppskattar mångfald och förändring.
Allt startade med en examen i förvaltningslinjen med inriktning organisationsteori på Universitetet innan det kort därefter bar av till helt andra breddgrader när Lovisa lyssnade till den orädda upptäckaren i sig själv och flyttade ihop med den australiensiska pojkvännen, numera maken, Mark i Australien. Det var under sent 90-tal, i samband med IT-boomen som hon kom i kontakt med att jobba med IT då hon arbetade med interna administrativa stödsystem på ett australiensiskt företag. En konsult där inspirerade henne, när hon kunde se hur konsultrollen matchade bra in på hennes personlighet – nyfikenheten att vilja befinna sig i nya miljöer och drivet att styra upp det som är. Hon vill alltid befinna sig i utveckling och finner en tjusning i variationen.
- Att flytta till Australien, helt nyexad, var att skapa en helt ny karta. Både hungrig och osäker fick jag lära mig mycket om mig själv och det finns en tjusning i att landa i något jag inte har koll på, skapa en struktur i det och hitta ett sätt att komma vidare, en av styrkorna jag fortfarande använder i min konsultroll.
När Lovisa kom hem till Sverige igen sökte hon sig direkt till konsultlivet. Hon hade tagit IT-kurser i Australien och började arbeta som lösningsarkitekt, projektledare och utbildare. En roll som innebar kravställning mellan teknik, processer, utbildning och människor. Hon hjälpte människor att börja jobba på annorlunda sätt inom olika stödsystem och det var där intresset för förändringsledningen föddes.
Förändringsledning ända ner på individnivå
Lovisas lust och energi att jobba med förändring kommer ur att hon är framåtdriven. Hon är nyfiken på människan, hur hon själv fungerar, samt vad som kan tänkas få henne att göra en förflyttning. På samma vis är hon intresserad av att förstå vad det är som får organisationen att göra en förflyttning, när det inte nödvändigtvis är så att hela organisationen vill göra den, utan att det kommer från ledningen.
- Drivet för mig att jobba med förändring kommer ur mitt egna sätt – oräddheten, nyfikenheten och att inte vilja stå still. Inga människor vill förändras, det är en jobbig process alltid, men samtidigt är det jobbigt att bara stå kvar.
Förändringsledning handlar för Lovisa om att synliggöra vikten av varför vi ska göra en förändring.
- Man måste förstå att ledningens vilja inte nödvändigtvis är medarbetarnas vilja, samt synliggöra, förankra och leda i detta. Man måste även ha en känsla för att förändring är en process som behöver stödjas och varje person behöver lite olika stöd i detta.
Processledning & Processledning
Lovisa pratar mycket kring processer, både när det gäller arbete och privatliv. För henne kan begreppet processledning innebära två olika saker. Det ena är att införa nya processer och systemstöd till IT-driftorganisationen i syfte att strukturera och effektivisera arbetet, samt leda i att använda dessa på rätt sätt. Den andra delen handlar om att stötta människor i process.
- Till skillnad från att införa och strukturera en tydlig arbetsprocess med ett specifikt arbetsflöde, handlar det andra om att leda och stötta en ”osynlig” process, och tydliggöra den. Att förlika sig med och förstå vad det är som pågår och se vilka verktyg som behövs för att komma vidare i processen. Det är en mer ”mänsklig” process jag syftar på här, medan den andra handlar mer om arbetsprocesser. Inte för att arbetsprocesser inte är mänskliga men de handlar mer om att sätta en struktur på plats, förtydligar hon.
Ständig utveckling
Utbildning är något som ligger Lovisa varmt om hjärtat - både att utbildas och att utbilda. Hon själv drivs av viljan att lära sig nytt och att hela tiden utvecklas, därför tycker hon även att det är roligt att utbilda andra. Med sig i kunskapsbanken som hon byggt under årens gång finns certifieringar inom olika tekniska lösningar och system, ITSM, ITIL, en 3-årig Gestaltutbildning för att lära sig mer om att jobba med individ, grupp och organisation utifrån det mellanmänskliga perspektivet och en just påbörjad certifiering i ”Förändringens fyra rum”. Dessutom är hon certifierad mindfulnessinstruktör och ICF Coach.
Förutom att Lovisa gärna vill föra vidare värdefulla insikter och kunskap till andra, uppskattar hon själva utbildningsleveransen i sig. Det är en stor del av hennes yrke som gärna får ta mycket plats.
- Att utbilda andra gör att man får tänka till själv, så jag älskar att skapa utbildningsmaterial och jobba med utbildningar. Det är en kul och kreativ process att skapa materialet, hålla utbildningen, förbättra den, ge folk insikter och lära nytt.
Lovisa sporras av att ha ett syfte och en stor anledning till varför hon vill hålla utbildning är känslan av att hon gör skillnad. Det applicerbart även i konsultrollen.
- Det är min drivkraft. Den dagen jag vaknar och känner att jag inte gör nån skillnad tappar jag energi. Det måste inte innebära att förändra världen utan det kan vara i det lilla.
Vägen framåt
Även om begreppet processledning för Lovisa innebär två olika saker, är det en sak som är säker: Processer är ständigt närvarande i hennes berättelse. Antingen som den kreativa processen att måla eller sätta ihop en utbildning, som processen att hitta sin inre kompass eller som förändringsprocessen hos människa och organisation.
Lovisa berättar att hon ofta ser saker och ting utifrån hur man kan stötta en process. Vare sig det gäller att coacha människor i en organisations förändringsresa, praktisera yoga eller skapa en tavla gäller det att ta till rätt verktyg för den process man är i.
Lovisa har alltid ett leende på läpparna och genom att vara precis den hon är, stabil och trygg men samtidigt nyfiken och impulsiv, skapas den hälsosamma balansen som hon värnar om. Den som gör att hon kan se betydelsefulla mönster i kaos och finna vägen framåt – i litet eller stort.
Efftre är en del av Time People Group – som tillsammans med sex dotterbolag erbjuder specialistkonsulter nischade inom olika expertisområden.